There are no breaking news at the moment

En av de allra häftigaste upplevelserna man som resenär kan göra är att ta tåget mellan Moskva och stilla havet. En resa med den så kallade transsibiriska järnvägens klassiska sträckning mellan den ryska huvudstaden och Vladivostok tar en vecka att genomföra. Under den tiden hinner resenären både lämna Europa för Asien och dessutom se mycket av de fantastiska landskapen som Ryssland har att erbjuda.

Ingen har kunnat undvika den, debatten om våra resvanor. Flyget påverkar vår natur på ett dåligt vis och hos många resenärer gnager ett dåligt samvete över de utsläpp som drömresan bidrar med. Detta har gjort att tåget återigen blivit ett populärt alternativ. Överallt i Europa höjs rösterna för ett mer samordnat och effektivt tågnät. I väntan på att det ska hända så kan det vara värt att överväga en resa med världens längsta tågförbindelse istället. Den mytomspunna och legendariska transsibiriska järnvägen.

Tåget som tar dig ändå till stilla havets kust

Den transsibiriska järnvägen är inte bara Rysslands viktigaste exportväg, utan även ett väldigt populärt transportsätt både bland inhemska turister men även för långväga gäster. Vissa åker bara en delsträcka som den mellan Moskva och Bajkalsjön, medan andra tar tåget hela vägen till stranden vid Stilla havet.

Gör ett tågbyte och upplev Mongoliet

Den transmongoliska järnvägen ansluter till den transsibiriska järnvägen och låter resande ta tåget mot Mongoliet och sedermera mot Kina. Upplev Djingis Kahns land och dess uråldriga traditioner från tågfönstret eller hoppa av i Ulan Bator och stanna en vecka i landets mytomspunna huvudstad. Det fina med tågresan är att du kan hoppa på och av som du vill och köpa biljetter efter ditt eget behov och dina egna önskningar.

Lämna Ryssland och ta sikte på Bejing

Det låter surrealistiskt men är faktiskt fullt möjligt. Att ta tåget från Europa och Moskva, hela vägen till Kinas huvudstad Bejing. Kina är ett drömresmål för många. Sevärdheter som den förbjudna staden, terrakottaarmén och himmelska fridens torg lockar varje år miljontals besökare från hela världen. Varför inte göra resan dit till en oslagbar upplevelse. Med tåget kan du stanna på vilka hållplatser du vill, så länge du vill. Bada i Bajkalsjön, vandra på Ulan Bators gator och upplev den mytiska kinesiska huvudstaden Bejing. Dessutom helt miljövänligt.

Med båt till Japan kan resan förlängas ännu mer

Från Vladivostok utmed Rysslands stilla havskust är det möjligt att ta sig med både flyg och båt till Japan. Få länder har en så säregen prägel som Japan. Få vet dock att det är fullt möjligt att besöka både Japan och Kina helt utan att flyga. Faktum är att det till och med är smidigare att ta sig med tåg från Moskva till Bejing än vad det är att åka tåg mellan En medelstor svensk stad och en medelstor tysk stad. Även om restiden på den transsibiriska järnvägen blir längre så är det helt klart värt det. Få resor ger häftigare upplevelser än den du kommer få som tågresenär över Mongoliets slätter eller i Aralbergens fallande skugga och det kanske bästa med hela resan är att du inte behöver känna att du behöver kompromissa med dina drömmar på grund av miljön skull.