There are no breaking news at the moment

Rumänien var länge i en kommunistisk diktators grepp. På 70-talet växte landets kust längs med det Svarta havet fram som ett billigt alternativ till spanska charterresor. När diktatorn i slutet av 80-talet föll, föll även landets turistnäring ned i dvala. Tiotalet år av inrikespolitiskt kaos följde och turistnäringen hamnade på efterkälken. Det är ofta dessa år som landet fortfarande förknippas med, men för den lite äventyrlige resenären som söker en upplevelse utanför mallen är Rumänien en skattkista utan like.

Från landets norra delar och det mytomspunna Transylvanien över de fantastiskt vackra vägarna som slingrar sig upp och ned för Karpaternas mäktiga bergstoppar. Över huvudstaden Bukarest med sin omaka blandning av fransk kolonialstil och kommunistiskt effektiva byggnadsstil ned mot det svarta havets kust och ett av Europas vackraste casinon på spetsen av en klippa i den pitoreska kuststaden med den stora hamnen Costanta. I närheten av Costanta finner man även Mamaia, sydöstra Europas Ibiza där högklassiga nattklubbar trängs längs stränderna och den unga välbärgade publiken dansar intill småtimmarna sju dagar i veckan från Maj till och med september.

Fantastiska landskap, medeltida borgar och vackra kloster

Rumänien är ett land fyllt av sagolik natur. Slättlandskap blandat med varma sandstränder, höga berg och förtrollande urskog. Landets rika historia där dess geografiska placering gjort dem till invasionsmål för alla stora makter i Europas historia, från romarna till ottomanerna, har lämnat många sevärda spår.

Utanför Succeava gräver man fram och restaurerar Stefan den Stores borg där han i månader höll stånd mot den övermäktiga turkiska invasionsstyrkan. I Sighisoara, den magiska lilla staden i nordvästra Rumänien kan man besöka Poenarislottet, den verkliga hemvisten för Vlad Tepes, den troliga förlagan för Bram Strokers legendariska skräckfigur Dracula. Den ortodoxa kyrkan har alltid haft en stark ställning i landet och det märks inte minst på alla de påkostade kloster som fortfarande är aktiva runt omkring i landet.

Karpaterna – en av Europas häftigaste bergskedjor

Bara att ta hyrbilen från norra Rumänien över Karpaternas slingrande vägar är en fantastiskt häftig upplevelse i sig. Dimmiga dalar och branta stigningar med nya fantastiska vyer väntandes runt varje nytt hörn skapar en unik upplevelse. De många mindre städerna som exempelvis Brasov med sitt pittoreska stadscentrum är absolut värda ett stopp. Här kan man njuta av fantastisk natur samtidigt som man kan ta del av det fantastiska och rustika lokala köket.

Bukarest – en sjudande kittel

Bukarest med sin moderna historia är en sjudande kittel av liv. De flesta av Europas större företag har kontor här och stadsturismen ökar för vart år. Det man inte får missa om man besöker staden är att ta en matbit eller en öl i stadens charmiga äldre centrum. Här trängs man längs med uteserveringar i en miljö som påminner om sekelskiftets Paris. Ett stenkast bort kan man skymta världens näst största byggnad och tillika den förre diktatorns jättelika palats.

Costanta/Mamaia – Svarta havets riviera

Trodde du att de bästa strandfesterna ägde rum på Ibiza? Då har du aldrig varit i Mamaia. Här är parkeringarna överfyllda av sportbilar i miljonklassen och kändisar och sportstjärnor trängs med vanligt folk på något av dansgolven längs med det svarta havet.