Den svenska fjällvärlden är unik i sitt slag. Till synes oändliga vidder av obebyggd natur möter besökaren som är modig nog att ge sig på en vandring som börjar i den snåriga, och för landskapet så typiska björkskogen och avslutas på toppen av Sveriges högsta berg.
Sverige som land har väldigt mycket att erbjuda när det kommer till naturupplevelser. En av de mest kända, men ändå skrämmande okänd, är vandringsleden mellan Abisko Nationalpark och Nikkaluokta i närheten av Sveriges högsta berg Kebnekaise.
Stig av tåget och ut i vildmarken
Vandringen som sådan börjar ofta på ett tåg. Det är nämligen det allra smidigaste sättet att ta sig upp till Abisko. Tågresan kan startas var som helst i landet och via natt-tåg och Stockholms central så börjar resenärerna verkligen sin resa mot vidunderliga utsikter och unika vyer. När tåget stannar så är det möjligt att få information och inhandla det sista nödvändiga vid turiststationen som ligger vid vandringsledens början. Det finns dock ingen anledning att dröja sig kvar där allt för länge utan när skorna är snörade och packningen kontrollerad så bär det av ut i vildmarken. Den första delsträckan är mellan Abisko och Abiskojaure. Väl framme vid sjön och stugorna kan man ta sig ett svalkande bad i skuggan av det mäktiga berget Giron.
Via fjällsjöar och steniga landskap in i hjärtat av Lappland
Vandringens andra och tredje etapp tar besökaren via en serie naturscener i form av vackra fjällsjöar via en sträcka med mer kargt och stenigt landskap in i hjärtat av Lappland. Visserligen kan man under högsäsongen givetvis stöta på andra vandrare i området, men det är här som man verkligen kommer i närheten av naturens hjärta på riktigt. Mil efter mil av orörd natur.
Där snön aldrig smälter
Vandringens tredje, fjärde och femte etapp kommer att ta vandraren genom sagolika strövområden längs med fjällbäckar och genom snödrivor som den korta sommaren inte orkar smälta helt. Det är också på de här etapperna som de absolut vackraste vyerna uppenbarar sig då du vandrar genom dalgångar och längs med både mäktiga berg och imponerande glaciärer. Har du tur så kommer du även nära de vilda och de tama djuren som hålls i området. Alla vandrare ombeds visa hänsyn då det i området bedrivs renskötsel, vilket givetvis förhöjer upplevelsen ännu mer. Att se renhjordar beta stillsamt, eller röra sig över slätterna är en upplevelse som man måste uppleva.
Sveriges högsta berg blir slutet på vandringen
Efter dagar ute i vildmarken kan det vara skönt att veta att man kan fräscha till sig samt få äta varm mat i Kebnekaises fjällstation. Det är här som vandrare hämtar andan innan de ger sig på den kanske mest ansträngande men även mest belönande sträckan på hela vandringen. Den till toppen av Sveriges högsta berg. Även om vandringen givetvis är ansträngd på sina håll så är en bestigning av Kebnekaise inget som en novis behöver vara rädd förr. Leden upp på bergets topp är överkomlig för alla med en tillräcklig grundfysik.
När berget är besegrat och du vandrat ned igen kan det vara skönt att veta att den sista sträckan tillbaka till Nikkalouoktas tågstation kan göras med båt.
Recent Comments