There are no breaking news at the moment

På andra sidan jorden – men bara en flygresa bort – väntar ett av världens mest kända operahus, ett Zoo med en helt unik djurvärld och bland annat världens största biografduk. Australien förknippas ofta, med rätta, med oändlig natur. Solbrända surfare och vilda djur. Det många inte vet är att landet även kan erbjuda stadsturism i världsklass. Sydney, Australiens största stad, är ett kulturellt centrum där besökaren oavsett preferenser kommer att kunna stilla sitt behov av musik, teater, film eller annan underhållning. Vandra i den kungliga botaniska trädgården eller blicka ut över den magnifika nationalparken Sydney Harbour National Park där land möter hav.

Den som söker efter ett häftigt resmål i stadsmiljö gör helt rätt i att titta på Sydney. Australien lockar varje år miljontals turister som kommer för att uppleva naturen och stränderna men fler och fler upptäcker även vad landets storstäder har att erbjuda. Sydney är verkligen en storstad i ordets rätt bemärkelse. Med fem miljoner invånare är staden landets största och utbudet av saker som man kan göra är enormt. De flesta känner givetvis till att ett av världens mest berömda Operahus ligger magnifikt placerat nere vid en av Sydneys kajer, men visste du att staden även har en av världens mest kända filmfestivaler där ett urval av filmerna även går upp på världens största bioduk? Sydney har en intressant arkitektur där modern arkitektur samsas med den gamla tidens viktorianska byggnadsideal. Det är aldrig ett problem att ta sig runt i staden till fots bara för att hänföras av alla de vackra byggnaderna som finns där.

Sydney – havet är en del av staden

Havet är ständigt närvarande när man besöker Sydney och stadens olika hamnområden är alla värda att besök. Den häftigaste naturupplevelsen får man som besökare i den numera skyddade nationalparken Sydney Harbour National Park där de häftiga vågorna slår mot de skyddande klipporna. Här kan besökaren på riktigt nära håll uppleva naturens alla krafter. Vill man sedan gå i historiens fotspår tar man sig vidare till Botany-Bay National Park där James Cook landsteg och “upptäckte” på sjuttonhundratalet.

Den som tröttnar på vatten har alltid möjligheten att ta sig in i landet för att där uppleva allt det övriga som Australien har att erbjuda i form av tropiska skogar, fantastiskt och unikt djurliv samt ökenmiljöer som bara existerar där.

Den sportintresserade får en häftig upplevelse Down Under

För den som tycker att fotboll är roligare än teater eller helst vill kombinera både sport och kultur är Sydney fortfarande ett perfekt resmål. Den som tycker om fotboll ska besöka en av Sydney FCs matcher i den inhemska ligan. Även om den australiensiska fotbollen länge legat på efterkälken i jämförelse med den europeiska har den ändå tagit kliv framåt under de senaste tio åren och ett besök på en av Sydneys hemmamatcher i sällskap med 45 000 tokiga australiensare kan bli ett minne för livet. För den som vill ha något mer lokalt rekommenderas ett besök på en match i den lokala sporten Australiensisk Fotboll. En blandning av europeisk och amerikansk fotboll med inslag av rugby.